Cula Zătreanu


Categorie: Cule
Perioada: 1754, adaosuri sec. XX
Importanta: B
Cod LMI: VL-II-m-B-09977
Adresa: 46
Localitate: sat ZĂTRENI; comuna ZĂTRENI
Judet: Valcea
Regiune: Oltenia

Imagini

Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu Cula Zătreanu

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

Radu / 28-Oct-2013

Cladirea arata jalnic ! nerenovata, cu folii de plastic la ferestre, tencuiala desprinsa si ziduri darapanate, cu vopseaua cojita. NU vizitati ! am pierdut o zi si am parcurs peste 150 km ca sa ajung la aceasta ruina despre care nici macar localnicii nu stiu toti ca exista. O mizerie pentru care atat autoritatilor locale cat si ministerului turismului ar trebui SA LE FIE RUSINE ! 

emilia / 26-Jun-2009

Cula Zatreanu a fost ridicata in 1754 de Radu Zatreanu.
Trecand in proprietatea altei familii, cula a fost inclusa intr-o cladire mai mare fara sa i se modifice aspectul initial.
De plan patrat, cu ziduri groase de pana la un metru, cula are doua niveluri ridicate pe un beci, usor adancit in pamant, boltit semicilindric si cu acces separat.
Cele trei odai si salile celor doua caturi se deschid de-a lungul unui hol ingust.
In perioada in care a apartinut familiei Boicescu, in prima jumatate a sec. XX, i s-au facut adaugiri importante. Catre vest au mai fost construite o camera, un vestibul, si o mica odaie acoperita cu o calota, iar la est, facand trecerea catre noul corp,s-a ridicat actuala casa a scarii.
Cerdacul ce da spre pitoreasca vale a Oltetului, a fost adaugat intr-o etapa mai tarzie.

( dupa "Cule case boieresti fortificate din Romania" de Luiza Zamora, Stefan Bonciocat )